Strengere regels voor melkverkoop aan huis vanaf 1 januari
Vanaf 1 januari 2025 gaan er strengere regels gelden voor melkverkoop aan huis. De te verkopen melk moet tweemaal per maand worden gecontroleerd op het totaal aeroob kiemgetal bij 30°C en verkopers moeten daarvan bewijzen kunnen overleggen.
Uitbreiding huidige eisen
De eisen aan rauwe melk, bestemd voor rechtstreekse menselijke consumptie, zijn in de huidige regelgeving van toepassing op rauwe koemelk. Deze eisen wijzigen ten opzichte van de huidige eisen. Daarnaast gelden deze eisen voortaan ook voor rauwe room en rauwe melk, bestemd voor rechtstreekse menselijke consumptie, van andere diersoorten. Bovendien moeten veehouders, die rauwe melk of rauwe room aan de consument willen verkopen, microbiologisch onderzoek laten verrichten. Tot nu toe gold dit alleen voor houders van melkkoeien. Wel is de onderzoekfrequentie nu expliciet vastgelegd. Voor houders van andere melkdieren betekent dit extra kosten, die op hetzelfde niveau liggen als die voor de houders van melkkoeien, te weten rond € 150 per onderzoek op pathogenen.
Combineren met RMO-monsters
Veel veehouders hebben de mogelijkheid de kosten te beperken door het onderzoek van het totaal kiemgetal te combineren met het onderzoek, dat de afnemende melkfabriek of melkhandelaar uitvoert. In veel gevallen voert de afnemende melkfabriek of melkhandelaar namelijk microbiologisch onderzoek uit op melkmonsters, die worden genomen op het moment dat de rijdende melkontvangst (hierna: RMO) de melk ophaalt. Een complicerende factor hierbij is dat de monsters voor de controle van de afzet van rauwe consumptiemelk eigenlijk aan het einde van de bewaarduur (maximaal 72 uur) genomen moeten worden. Als RMO-monsters worden gebruikt, moet daarom uit berekeningen blijken, dat de resultaten daarvan voldoende laag zijn om te garanderen dat de melk, ook als die tot maximaal 72 uur na het melken wordt bewaard, aan de norm voor het totaal kiemgetal voldoet.
Nieuwe hygiëne-eisen
Daarnaast zullen sommige veehouders hun werkwijze moeten aanpassen om aan de nieuwe hygiëne-eisen inzake bewaartemperatuur en bewaarduur te kunnen voldoen. De uitvoeringskosten daarvan zijn volgens de wetgever verwaarloosbaar.
Meldplicht
Ten slotte zal een meldplicht worden ingevoerd voor veehouders, die rauwe melk of rauwe room, bestemd voor rechtstreekse menselijke consumptie, verkopen. Er wordt gekeken of deze melding in een bestaande registratie kan worden opgenomen, bijvoorbeeld de Gecombineerde Opgave, zodat de gevolgen voor de administratieve lasten beperkt blijven.